Πληροφορίες

Τί είναι οι Λειψοί? Μια μικρή συστάδα 30 περίπου νησιών στις εσχατιές του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος ονομάζεται Λειψώ και είναι το μοναδικό που κατοικείται. Όμορφος τόπος κρυμμένος μέσα στο απέραντο γαλάζιο, οι Λειψοί έχουν δαντελωτές ακρογιαλιές με πολλές όμορφες παραλίες. Πεζούλες με ελαιώνες και αμπέλια, ξακουστά για το κρασί που παράγουν, απλώνονται στην ύπαιθρο του νησιού. 
Ένας και μοναδικός οικισμός, η Χώρα, συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των κατοίκων. Απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, που βρίσκεται βαθιά μέσα στον ασφαλή όρμο στο κέντρο του νησιού. Ασβεστωμένα καλντερίμια οδηγούν στις μικρές και τις μεγαλύτερες συνοικίες που απαρτίζουν τον οικισμό. Ανάμεσα στα κομψά ψηλοτάβανα λευκά σπίτια με τα μπλε πορτοπαράθυρα ξεχώριζει ο επιβλητικός μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένος με πελεκητή πέτρα.
Οι Λειψοί, απόμεροι και ήσυχοι, μοιράζονται την μοίρα των υπόλοιπων νησιών της άγονης γραμμής. Μαζικός τουρισμός δεν υπάρχει εδώ, μόνο λίγοι και εκλεκτοί ανακαλύπτουν το νησί και την μοναδική του ατμόσφαιρα. Μάλιστα, είναι αρκετοί οι Ιταλοί που γνώρισαν και αγάπησαν το νησί σε τέτοιο βαθμό που δημιούργησαν μια ολόκληρη συνοικία με εξοχικές κατοικίες, στις οποίες ξεκαλοκαιριάζουν. Όσοι αγνοήσουν το πολύωρο ταξίδι θα ανακαλύψουν στους Λειψούς έναν τόπο ηρεμίας και ομορφιάς με κατοίκους ζεστούς και φιλόξενους, όπου θα χαρούν τη θάλασσα και το καλό ψάρι.

Πρόσβαση

  • Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρεί πλοίο απευθείας για τους Λειψούς μόνο κάθε Τρίτη. Το δρομολόγιο ξεκινά στις 15:00 και φτάνει στο  νησί στις 00:45 της επομένης.
  • Το νησί κατά τους θερινούς μήνες συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Λέρο και την Πάτμο έως και 4 φορές την ημέρα μέσω ιπτάμενων δελφινιών ή ταχυπλόων τύπου καταμαράν.
  • Υπάρχει επίσης ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο.
  • Το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο των Λειψών εκτείνεται σε 14 χλμ. Η κυκλοφορία αυτοκινήτων είναι αραιή. Δημοτικά λεωφορεία συνδέουν τακτικά τη Χώρα με τις δημοφιλέστερες παραλίες. Οι αποστάσεις, πάντως, καλύπτονται εύκολα με τα πόδια.